zondag 31 oktober 2010

Spreekavond ‘Activisme’

Hoewel we niet altijd even actief zijn op het internet, wordt er wel degelijk goed werk geleverd achter de schermen. Concrete projecten en activiteiten, al dan niet openbaar, worden op dit eigenste moment uitgewerkt.
Afgelopen zaterdag vond onze eerste activiteit van het najaar plaats: liefst 3 buitenlandse sprekers zakten af naar Antwerpen en stonden een zestigtal aanwezigen te woord over het onderwerp ‘activisme’.
Na een inleiding vanwege AK lichtte de eerste spreker, uit Nederland, het begrip ‘autonoom activisme’ toe. Daar men in Nederland al verder staat wat betreft autonome groeperingen en autonoom actievoeren, was dit een leerrijke toelichting waar we in Vlaanderen vast en zeker wat van kunnen opsteken.
Vervolgens was het de beurt aan een tweede Nederlandse spreker, die hamerde op het belang van ‘radicaal’ actie voeren zonder gezanik over eventuele ‘negatieve persaandacht’. Hij zette zich ook af tegen de symptoombestrijding waar sommige partijen en/of organisaties zich aan bezondigen en pleitte ervoor dat de problemen bij de wortel aangepakt moeten worden. “Als je griep hebt, neem je toch ook niet gewoon een neusspray. Dan ga je meteen voor de antibiotica”, luidde het spreekwoordelijk.
De derde en laatste spreker kwam uit Duitsland. Hij benadrukte onder meer dat iedereen die op welke manier dan ook helpt het huidige systeem in stand te houden, even schuldig is als de huidige beleidsmakers.
Banden werden gesmeed, ideeën werden uitgewerkt en het ‘nakaarten’ duurde nog tot in de vroege uurtjes